Uit een onderzoek van het blockchain-analysebedrijf Chainalysis blijkt dat cryptocurrency-gerelateerde criminaliteit aanzienlijk is afgenomen. Het criminele aandeel van alle crypto-activiteit daalde tot slechts 0,34% in 2020. Dit is in tegenspraak met recente verklaringen van de Amerikaanse minister van Financiën, kandidaat Janet Yellen en ECB-president Christine Lagarde, dat cryptocurrencies meestal worden gebruikt voor illegale financiering. Waves koers verwachting is gestegen.

 

Crypto Crime kelderde in 2020

Chainalysis heeft deze week enkele bevindingen gedeeld uit zijn Crypto Crime Report 2021. Hoewel het erkent dat “cryptocurrency aantrekkelijk blijft voor criminelen, voornamelijk vanwege het pseudonieme karakter ervan en het gemak waarmee het gebruikers in staat stelt om overal ter wereld onmiddellijk geld te sturen”, legde het blockchain-analysebedrijf uit:

 

Het goede nieuws is dat cryptocurrency-gerelateerde criminaliteit aanzienlijk is gedaald in 2020 … In 2020 is het criminele aandeel van alle cryptocurrency-activiteit gedaald tot slechts 0,34%, of $ 10,0 miljard aan transactievolume.

 

 

Ter vergelijking: het bedrijf legde uit dat in 2019 “criminele activiteiten 2,1% van het totale transactievolume van cryptocurrency vertegenwoordigden, of ongeveer $ 21,4 miljard aan overboekingen”. Vorig jaar: “Een van de redenen waarom het percentage criminele activiteiten is gedaald, is dat de totale economische activiteit tussen 2019 en 2020 bijna is verdrievoudigd”, merkte het bedrijf op.

 

Crypto Crime daalde sterk tot slechts 0,3% van alle cryptocurrency-activiteit in 2020

Een grafiek met de totale cryptowaarde die is verzonden en ontvangen door criminele entiteiten en het criminele aandeel van alle crypto-activiteit. Bron: Chainalysis

Chainalysis merkte op dat darknet-markten de op een na grootste misdaadcategorie waren. Het was goed voor $ 1,7 miljard aan cryptocurrency-activiteit, een stijging ten opzichte van $ 1,3 miljard in het voorgaande jaar. Ransomware vertegenwoordigde slechts 7% van al het geld dat werd ontvangen door criminele adressen, die net geen $ 350 miljoen aan cryptocurrency bedroeg. Hoewel klein, zag ransomware een stijging van 311% ten opzichte van 2019.

 

De bevindingen van Chainalysis zijn in tegenspraak met de recente verklaringen van Joe Biden’s keuze voor de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, en ECB-president Christine Lagarde. Yellen zei dinsdag dat veel cryptocurrencies worden gebruikt “voornamelijk voor illegale financiering”. Ondertussen zei Lagarde vorige week dat bitcoin “grappige zaken heeft gedaan” en een aantal “totaal verwerpelijke witwasactiviteiten”. Hoe crypto staken populair wordt.

 

Verschillende mensen in de crypto-industrie hebben op de fout van hun uitspraken gewezen, waaronder een bekende econoom die Lagardes uitspraak ‘schandalig’ noemde. Hij benadrukte: “we weten allemaal dat de overgrote meerderheid van het witwassen van geld wereldwijd plaatsvindt in fiatvaluta’s, met name in Amerikaanse dollars en euro’s.”